Relatiemanager/Datamanager GEO

Apply now

Company information


Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) draagt bij aan een veilige samenleving door het versterken van de veiligheidsregio’s en hun partners bij het professionaliseren van hun taken. Wij ontwikkelen en delen relevante kennis, wij hebben expertise voor het verwerven en beheren van gemeenschappelijk materieel en wij adviseren de betrokken besturen. Ons motto hierbij is: signaleren en verbinden. 

De dienst Informatievoorziening (IV) werkt samen met de veiligheidsregio’s aan het doorontwikkelen van de informatievoorziening van de regio’s. Dit gebeurt op basis van onderzoek, inventarisatie, projecten en advisering. Daarnaast beheert de dienst IV diverse gemeenschappelijke informatiesystemen voor de veiligheidsregio’s en een snel toenemend aantal crisispartners. De dienst IV bestaat uit vier afdelingen: Ontwikkeling, Projecten, Informatieservices en Infosys.

Binnen de afdeling Informatieservices wordt een aantal gemeenschappelijk toegepaste applicaties beheerd en programmatisch verder ontwikkeld en uitgerold. Het gaat daarbij met name om het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS), de elektronische leeromgeving (ELO), Slachtofferinformatiesystematiek (SIS) en de GEO (basis)voorziening GEO4OOV. 

Het IFV heeft in opdracht van het Veiligheidsberaad een Geo voorziening ingericht.
De medewerkers van deze Geo voorziening:

 • Vergaren en verrijken landelijke en regionale geodata, en leveren deze door aan de veiligheidsregio’s via Geo4OOV.
 • Inventariseren de behoeften aan geodata in de veiligheidsregio’s, organiseren de besluitvorming over de samenstelling van de catalogus met geodata (welke data worden geleverd en welke niet) en de wijze waarop de geodata geleverd moeten worden.
 • Maken afspraken met bronhouders over het leveren van geodata en bewaken die afspraken en de kwaliteit ervan.
 • Adviseren de gezamenlijke veiligheidsregio’s over het verzamelen, leveren, implementeren en gebruiken van geodata in de eigen veiligheidsregio (ruimtelijk georiënteerd werken)
 • Vertegenwoordigen de veiligheidsregio’s in landelijke overleggen over geodata en rapporteren hierover. Hiermee wordt zo optimaal mogelijk gebruik gemaakt van wat elders aanwezig is en wordt gerealiseerd om de wensen van de veiligheidsregio’s bij derden onder de aandacht te brengen.

Naast de Geo voorziening werkt het IFV aan het realiseren van een Business Intelligence (BI) voorziening voor de veiligheidsregio’s, waarbij  gebruik wordt gemaakt van de kennis en kunde van de Geo voorziening.

Voor de Geo voorziening zijn wij op zoek naar een relatiemanager/datamanager Geo (extern gericht) voor 28-36 uur per week. De standplaats is Zoetermeer.
 

Function description

De extern gerichte relatiemanager/datamanager Geo richt zich met name op:
(1)    Het managen van de inhoudelijke behoeftestelling door de veiligheidsregio’s verenigd in de landelijke Vakgroep Geo;
(2)    Het managen van het vergaren van de geo-datasets, door middel van actief relatiemanagement met de bronhouders zoals Kadaster, Rijkswaterstaat, IPO, Ministeries, enz;
(3)    Het managen van de relaties met de ICT-leveranciers die de betreffende geodata in hun tooling gebruiken.

Kernactiviteiten 
Relatiemanagement (accountmanagement)

 • Actief relatiebeheer met de geodata-aanspreekpunten in de veiligheidsregio’s.
 • Actief relatiebeheer met accountmanagers en inhoudelijke aanspreekpunten bij de betrokken bronhouders.
 • Actief relatiebeheer met de aanspreekpunten bij de ICT-marktpartijen die thans (GIS-)tooling leveren aan veiligheidsregio’s.
 • Vertegenwoordigen van de sector in landelijke gebruikersoverleggen.
Balans houden tussen vraag en aanbod
 • Kennis nemen van de geodata-behoeftestelling van de landelijke Vakgroep Geo en het Landelijk Netwerk Functioneel Beheer LCMS.
 • Onderbouwd kunnen aangeven wat de consequenties van de wensen zijn voor de inspanningen van het programmateam Geo in het aanbod van geodata.
Datamanagement GEO
 • In het beheerteam GEO werk je nauw samen met een collega datamanager GEO. In jouw rol als relatiemanager/datamanager ligt het zwaartepunt op het relatiemanagement. In voorkomende gevallen voer je ook een aantal datamanagement taken uit t.b.v. de landelijke Geo voorziening van het IFV.

Function Requirements

Wij zoeken een collega die meerdere jaren ervaring heeft in het werken met geografische informatie, onder andere met GIS-tooling zoals ArcGIS, MapInfo of QGIS. Binnen de Geo voorziening wordt gewerkt met QGIS. Bij voorkeur beschik je over een netwerk in, of heb je aantoonbare affiniteit met het werken in openbare orde en veiligheid. Je hebt hbo+ werk- en denkniveau, en als gesprekspartner voor zowel leveranciers als afnemers van geodata beschik je over parate kennis van:

 • Gangbare bestandsformaten van geodata die de bronhouders hanteren, zowel vectorvarianten als rastervarianten.
 • Database query talen, met name SQL.
 • Basiskennis van (of bereid deze kennis te ontwikkelen ten aanzien van) de gegevensmodellen van de authentieke gegevens binnen het Stelsel van Basisregistraties;
 • De gegevensstructuur van BAG, BRT, NHR, WOZ en BGT;
 • Cartografische principes, met als doel om intuïtieve, betekenisvolle kaartlagen te kunnen opleveren.

Competenties
Het IFV vraagt van alle medewerkers dat zij communicatief vaardig, klantgericht, gedreven en betrokken zijn. Voor deze functie is het nodig als je daarnaast ook nog over de volgende competenties beschikt:
 • Communicatief vaardig in projectteamverband en in het relatiemanagement.
 • Als netwerker in staat om nieuwe relatie op te bouwen en bestaande relaties te onderhouden.
 • Accuraat: in geodata zitten de ‘angels’ vaak in heel kleine hoekjes.
 • Flexibel: bij het verwerken en publiceren van geodata geldt vaak “als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”. 

Job conditions

Een uitdagende functie binnen een stimulerende en collegiale werkomgeving. 
De arbeidsvoorwaarden zijn conform de Rechtspositieregeling Rijksambtenaren (BBRA). Afhankelijk van je achtergrond en ervaring word je ingeschaald in schaal 11 (minimaal € 3.192,67 en maximaal 
€ 4.905,85 bruto per maand bij een 36-urige werkweek). 

Het gaat om een tijdelijke aanstelling voor de periode van één jaar met de mogelijkheid tot een vaste aanstelling.
 

Contact information

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Han Schutte, productmanager Geo, telefoon 
06 40 60 94 31. Heb je belangstelling voor de functie en pas je binnen het geschetste profiel, solliciteer dan via onderstaande button. 

De sluitingsdatum is 8 oktober 2019. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 29 oktober 2019 te Zoetermeer. Het arbeidsvoorwaardengesprek staat gepland op 30 oktober 2019 te Arnhem.

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern opengesteld.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 


 

Apply now